Friday 11 June 2021

Teh Jasmin

 Teh Jasmin.


Teh Jasmin memang sudah terkenal sebagai minuman ringan yang dibotolkan. Minum dingin lebih enak.


Jasmin satu nama kontemporer yang lebih moden. Sampaikan ada ramai orang tak tahu rupa pokok Jasmin. Aduhai.... Pokok Jasmin sebenarnya sangat banyak ditanam di kampung-kampung penghias halaman. 


Secara tradisionalnya bunga pokok ini digunakan sebagai pewangi bedak sejuk. Dah titik air tepung beras yang busuk itu, lalu dijemur bersama rincihan daun pandan dan bunga Jasmin.


Opah-opah dan mak-mak zaman dahulu memetik kuntuman Jasmin, diselit dalam sanggul..... Wanginya sangat kalsik. Nak berminyak rambut pun boleh. Santan kelapa ditanak untuk menghasilkan minyak kelapa. Minyak kelapa ini pula ditanak lagi bersama pandan dan bunga Jasmin. Maka terhasillah minyak kelapa harum melati.


Dalam bahasa kampung, Jasmin lebih dikenali sebagai bunga melur atau melati. Terdapat hampir 200 jenis bunga ini. Secara umumnya berwarna putih atau kemerah-merahjambuan dan baunya enak dihidu.


Pokok Jasmin atau melati atau melur ini ada di mana-mana. Ayuh manfaatkan bunganya sebagai minuman yang sangat enak. Teh melati atau teh melur atau teh Jasmin.


Caranya mudah sahaja.

Petik beberapa kuntum bunga.

Rebus hingga mendidih.

Tapis.

Bancuh bersama serbuk teh.

Masukkan gula atau madu atau terpulang kepada selera sendiri.

Aromanya, memang menenangkan. Enak diminum panas-panas.


Atau ada cara yang lebih mudah. Kuntuman bunga direndam dalam air panas. Boleh juga direndam dengan daunnya sekali.


Apakah kelebihan teh Jasmin. Banyak..antaranya.

1. Menangani stress

2. Mengurangkan berat badan

3. Meredakan demam

4. Merawat insomnia (sukar tidur)

5. Sakit kepala dan banyak lagi....

Yang penting, cubalah dahulu.

Apa yang pasti, teh ini memang sedap dihirup panas.








No comments:

Post a Comment

Sites Bacaan Digital Edisi 06

https://sites.google.com/d/18U2yr6i-vDGsW_SusToDWgpUJBWZkBae/edit